KLUMMER / Kongehuset med Martin

Kongehuset med Martin

 
 
Hej jeg hedder Martin og velkommen til min klumme
Kongehuset
 
Opdag historien om det danske kongehus - fra vikingetiden til i dag!
 
Historien om det danske kongehus strækker sig tilbage til det 10. århundrede, da Danmark blev en samlet nation. Siden da har konger og dronninger regeret landet og sat deres præg på dansk historie. Et af de mest kendte kongelige dynastier i Danmark er Huset Oldenburg, som har regeret siden 1448. I 1863 blev den første demokratiske forfatning indført, som betød, at kongen ikke længere havde al magt. I dag er det danske kongehus en del af det danske samfund og repræsenterer Danmark både nationalt og internationalt. I dag er det kong Frederik og dronning Mary, som repræsentere Danmark. Dronning Margrethe trådte tilbage som regent i januar 2024 og  gav tronen til sin søn Frederik, som nu er konge af Danmark. Kong Frederik og Dronning Mary har sammen 4 børn: Kronprins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josefine.     
 
 
 
Placering
 
Det danske kongehus ligger i København, hovedstaden i Danmark. Det er beliggende på Amalienborg Slot, som er hjemsted for den nuværende monark, Kong Frederik og hans familie.
 
 
 
Kong Frederik og Mary gift
 
Kong Frederik bliver gift med dronning Mary den 14. maj 2004 i Vor frue kirke i København
 
 

Bryllupsdag den 14.maj 2024

I dag den 14.maj 2024 har dronning Mary og kong Frederik bryllupsdag. De har været gift i 20 år. Stort tillykke! I går sejlede de med kongeskibet Dannebrog til Norge, hvor de skal på statsbesøg.
 
 
Royal Run

Mandag den 20/5 2024, 2.pinsedag var der Royal Run i flere danske byer. 95.330 mennesker var tilmeldt Royal Run, som foregik i Brønderslev, Aarhus, Fredericia, Kalundborg og København/Frederiksberg. Der var helt op til 25 grader nogle steder, så det blev en varm dag. Derfor var det ekstra vigtigt at løberne fik nok at drikke, så de ikke dehydrerede. Kong Frederik løb først i Fredericia, hvor han løb 1,6 km. Derefter tog han til Aarhus, hvor han løb 5 km. Og til sidst løb han 10 km i København. Men det var ikke den sporty konge, der fik den bedste løbetid. Det var prins Vincent på 13 år. 18-årige kronprins Christian løb for første gang alene til Royal Run, nemlig i Brønderslev. Dronning Mary løb 5 km i Kalundborg. Da Kong Frederik var færdig med at løbe og blev spurgt om, hvad han skulle nu, svarede han, at han skulle hjem og have vand og pasta.
 
Smil TV Aarhus | Sønder Allé 33, 8000 Aarhus C - Danmark | smiltvaarhus@gmail.com