Den. 26 december 2024: Min første besøg i den balkanske restaurant i Aarhus, Partizani Grill.
Over det sidste få år, jeg have altid været fascineret om balkanske historie, kulturer og madretter især prospekten af det tidlige Yugoslavien, og kender lidt sproget bosnisk, serbisk og kroatisk, og selvfølgelig mad for eksempel Cevapi, som er en okserulle og til sammen med nogle blød friskost som hedder kajmak og en rød peberfrugtsovs Ajvar, rå løg og lagt i en balkansk pitabrød some hedder Lepinja. Der var flinke medarbejdere fra hverken Bosnien og Hercegovina og nogen fra Kroatien, også er der en mand som er halv Bosnier og halv Kroatier, og hans navn er Marko, og han er en rigtig flink fyr og en god ven. "Svaka cast", det er godt klaret på kroatisk, bosnisk, serbisk, og resten andre sprog i det tidlige Yugoslavien. Over de flere måneder, mine 3 sprog, lidt a hver af bosnisk, serbisk og kroatisk går en smule bedre men stadigvæk mangler grammatik i inholdet i sætning, men de andre kan faktisk godt lide at jeg taler deres sprog, og det gjort mig meget glad at høre at de kan godt lide det. Og some de siger i f.eks i Kroatien, Serbien, Bosnien, Montenegro og Slovenien når man skåler med deres brandy som hedder Rakija, til en person, er det "ivjo" og til flere personer ligsom en gruppe, er det "iveli".
I den 1. maj da jeg havde inviteret 3 af mine venner, Simon Kaa, Theis og Kaare til at prøve Cevapi, som selvføglelig har aldrig havde hørt om, så jeg havde forklart til dem om det. Og selvom Theis han fortalte mig om han er ikke vild med Ajvaren, han kan dog godt lide Kajmaken, og det var det synes at det er godt at de fik smagt den, selvom jeg var lidt afskyet da Kaare sadge at om at spise Cevapi med ketchup, dog jeg var dog glad for det at Simon havde forklaret til ham at den Cevapi er et ret til at holde med og til at respekere traditionen af deres opskrift, og det ved jeg også at det var også rigtig, fordi den opskrift for den bedste cevapi var givet forbi for generationer, og det er til opleve smagen af balkan.
I det sidste to måneder I september, da jeg var igen til Partizani Grill, igen på en torsdag, Marko introduceret mig til de nye medarbejder, først, en mand fra Kroatien, og han hedder også Marko, og senere i de næste to torsdage, mødt kvinde, og hun hedder Milina, og hun er oprindelig fra Bosnien og Herzegovina, og det var rart at møde dem. Drago mi je.