KLUMMER / Oprindelsen af produktioner fortalt af Mohamed

Oprindelsen af produktioner fortalt af Mohamed

 
Hej og velkommen til min klumme. Her dykker jeg ned i oprindelsen af produktioner (og herunder studier), hvordan de er startet, hvem der har grundlagt de forskellige produktioner og hovedkvarterer mv. 
Historien om Danmarks Radio
 
Del 1: 1925-1950
 
1925: DR Radio blev grundlagt
 
Den 1. april 1925 kan befolkingen lytte til Statsradiofondien for første gang.
 
Som et forsøg sender Statsradiofondien et tre timer radio om dagen -
primært klassik musik, radioteater, foredrag og nyheder som er godt 28.000 licensbetalere lyttede til.
 
Efter et år blev Statsradiofondien etableret, og efter to år blev 130.000 licensbetalende lyttere, som bl.a lytte til gymnastik for damer.
 
I 1939 blev lytteretalere allerede oppe knap 715.000.
 
Radioen havde et 11 mand stor okester til at spille: Symfoniokesteret (dengang Radiookestret) som er DRs ældste. I dag tæller okestret at der er 106 klassiske musikere.
 
I 1927 spillede radiookestret den første offenlige musik.  I 1933 fik de navnet Torsdaskoncerter - det hedder de stadig. og man kan lytte til dem på bl.a DR K.
 
Pigekoret kom til i 1938, Dr UnderholdningsOkestret i 1939 og Big Bandet i 1964
 
Dr besluttede den 4. september 2014 at lukke Dr UnderholdningsOkestret
 
1926: Pressens Radioavis sender for første gang
 
Den 1. august 1926 begyndte Pressen Radioavis - i dag Radioavisen sender nyheder én gang om dagen.
 
Det skete i samarbejde med dagbladene, som skrev nyheds telegrammer til værten.
 
Radioavisen sender stadig nyhede hver time døgnet rundt på P1, P2, P3 og P4 om aftenen.
 
1927: Statsfondien når nu ud til alle danskere
 
I 1927 kunne alle danskere starte morgen med Kaptajn Jespersens fyndige Morgengymnastikken, for statsradiofondien blbev landsdækkende med etableringen af Kalundborg Radiofonistation.
 
Dermed kunne alle spænde musklerne i kampen mod det, som Jespersen kaldte den "den uskønne topmave".
 
83 år senere, i 2015, handlede morgengymnastikken på DR3 stadig om at spænde op i maven.
 
1940-1945: Tysk censur og våben i Radiohusets ventilationskanaler
 
Tyskland besatte Danmark den 6. april 1940.
 
80 procent af de danske husstande havde radio og kunne lytte med, når speakerne i Statsradiofondien læst tysk erklæringer og tysk ordre.
 
Samtidig sørgede en tysk radioattaché for, at progremmedarbejderne, ikke sagde noget tysk-kritisk.
 
Den tyske censur forhindrede Statsradiofondien i at videregive nyheder om krigen, som var i tråd med tyskerens propaganda. Modviljen kom dog i al hemmelighed til i udtryk: i 1943 blev der dannet en modstandsgruppe i Radiohuset, som gemte våben i Radiohusets ventilationskanaler.
 
Men da 1.960 danske betjente den 19. september 1944 blev deporteret til en kz-lejr, nedlagde medarbejderne på Pressens Raiodavis arbejdet.
 
Nogle flygtede til Sverige og andre til London, hvorfra de kunne ikke sendte ikke-censurerede nyheder til Danmark.
 
Og netop fra London læste Statsradiofoniens souschef Johannes G. Sørensen telegrammet om tyskernes kapitulation op til 4. maj 1945.
 
Dagen efter befrielsen rydde radio sendeplanen for at svælge i danske digte, musik og taler.
Del 2: 1951-1962
 
1951-1962: Premiere på første tv-program, på Melodi Grand Prix og børneprogrammer
 
Efter 2. Verdenskrig kom der fart på både fjernsynet og typen af programmer i Danmarks Radio.
 
Efter flere års forsøg med transmittere fjernsyn sendte statsradiofonien i 1951 det første, officielle program.
 
Der var nerver inden premieren, men udsendelsen gik godt, og i årene efter fulgte premierer på flere nye typer programmer.
 
1951: Premiere på Statsradiofoniens første tv-program
 
Allerede i 1948 havde en britisk tv-udstilling i Tivoli trukket massevis af nysgerrige danskere til, og Danmarks første tv-speaker, Lily Broberg.
 
Tre år senere, i 1951, var der nerver på in den premieren på Statsradiofoniens allerførste officielle tv-program, der skulle sendes den 2. oktober klokken 20 på landets dengang eneste tv-kanal.
 
Sven Alkærsig fra radioprogrammet 'Aktuelt' talte med nervøs chef for fjernsynet, Jens Frederik Lawaetz, en time inden premieren:
 
- Det er en meget spagfærdig start, vi har. Vort værktøj er meget primitivt, et billigt forsøgsudstyr, og studiet er lille - vores midler er små. Vi er bange for, at forventingerne skal være for store, sagde Lawaetz.
 
Risdagen - nu Folketinget - var blevet åbnet samme formiddag, så de 200 seere kunne se optagelser derfra, ligesom DR stadig sender fra Folketingets åbning. Og så var der tre scener fra Det Kongelige Teaters Harlekins tryllestav. Alt var sort-hvis optagelser.
 
De første udsendelser varede en time og blev sendt tirsdage, torsdage og lørdage fra et lille studie med tilhørende kontrol indrettet i et 5 x 8 meter kontorlokale på 4. sal i Radiohuset i København.
 
I 1950'erne sende Statsradiofonien primært direkte optagelser fra studiet og transmissioner fra sportsarrangementer og nationale, kongelige og politiske begivenheder.
 
I 2011 fortalte historikeren Josef Batikha, at Statsradiofonien i 1950'erne havde sendt en stor mængde propaganda i radioen fra Den Amerikanske Informationstjeneste, USIS. Radioindslagene skulle bruges til at stille danskerne venligere over for Amerika og NATO under Den kolde krig.
 
- Det helt overordnede formål for informationsprogrammerne i Danmark var at skabe et modetageligt klime i den danske opinion for amerikansk udenrigspolitik, fortalte Josef Batikha til DR Kultur i 2011.
 
1954: Første tv-program til børn og spændende radioteater til forældrene
 
I 1954 sendte Danmarks Radio det første faste program til børn.
 
Det hed Børnetime, og det var blandt andet Jørgen Clevin, der var den kreative vært som fantasifuldt klippe-klistrede sig til børnenes opmærksomhed. Han viste, hvordan man kunne lave sit eget legetøj, og så var der indslag om for eksempel træning af politihunde.
 
Men man måtte endelig ikke se for meget fjernsyn: I 1950'erne mente mange, at små børn kunne få ødelagt synet ved at se meget tv, og landets socialdemokratiske undervisningsminister Julius Bomholt advarede i 1955 mod overdrevent tv-kiggeri.
Max havde halvanden time per dag , sagde han, for "I et lille lan som vores, havi ikke koncentrationskraft i sindet til mere."
 
Ud over børnefjernsyn sendte Statsradiofonien nu tv-programmer fra Radiohuset hver aften. Og så blev den første sendevogn taget i brug i 1954 - det betød, at danskerne kunne se transmissioner ude fra landet.
 
Det var også i 1954, at gaderne lå øde hen om lørdagen, når nogen af de populære Radioteater-udsendelser tryllebandt danskerne foran radioen.
 
For eksempel kriminalføljetonen Gregory Mysteriet fra sensommeren 1954, som blev sendt i 10 afsnit.
 
Radioteatret havde sin storhedstid i 1930'erne og 1950'erne, og store forfattere som Lef Panduro, Klaus Rifbjerg og Svend Åge Madsen skrev stykker til det. I 2015 blev det flyttet over på dr.dk som podcast-serier.
 
De dramatiske time samlede nationen om spændende fortællinger, ligesom nogle af de nyere tv-dramaserier gør det om søndagen.
 
For eksempel Rejseholdet (2000), som vandt internationalt Emmy-pris i 2002, Krøniken (2004), hvor 2,7 milliorner seere fulgte sidste afsnit i første sæson og Arvingerne (2014), hvor første afsnit blev set af 1.784.000.
 
60 år senere, i 2014 var det dramaserien 1864, der samlede befolkningen inklusive politikere og anmeldere i en heftig debat om Ole Bornedals historiske drama - både om de historiske begivenheder i 1864 og om selve serien.
 
I 2016 modtog DR en ærespris ved den internationale Emmy-uddeling for at have bidraget til udviklingen af original tv-dramatisk
 
1956: Første Melodi Grand Prix
 
 
I 1956 sendte Statsradiofonien fra det europæiske Melodi Grand Prix - Eurovision Song Contest - første gang
 
Året efter blev det første danske Melodi Grand Prix afholdt og sendt i Statsradiofonien første gang, fra Radiohuset i København. Birthe Wilke og Gustav Winckler sang 'Skibet skal sejle i nat'.
 
Det europæiske Melodi Grand Prix har været afholdt i Danmark tre gange - alle gange i København. I 1964 i Tivolis Koncertsal, i 2001 i Parken og 2014 i B & W- hallerne.
 
I 2008 gik DR videre indenfor musikområdet med premieren på første sæson af X Factor.
 
Programmet har været en af stationens største succeser. I 2015 så mere end 1,8 mio. danskere med, da Emilie Esther vandt finalen.
 
Der har også været en del debat om programmet. Både hvorvidt det er et public service-program eller ej, om det er plat underholdning og om dommerne er for hårde ved deltagerne.
 
1960: Tv bliver landsdækkende og radio regionalt
 
I 1960 kunne alle danskere se fjernsy, for Danmarks Radio (som året før havde skiftet navn fra Statsradiofonien til Danmarks Radio, kunne nu sende landsdækkende tv takket være en ny tv-sendemast på Bornholm.
 
Det var også i 1960, at der blev etableret regionalradioer: Nordjyllands Radio i Aalborg, Radio Syd i Aabenraa, Radio Fyn i Odense, Regionalen i Næstved, Bornholms Radio i Rønne og Østjyllands Radio i Aarhus.
 
I 1962 fik hovedstadsområdet Københavns Radio, og i 1974 kom Radio Midt & Vest i Holstebro til. I 1981 var turen kommet til Vejle, som fik Kanal 94.
 
DRs monopol på lokalradioområdet blev først brudt i 1984, hvor der blev åbnet for etableringen af lokalradioer.
 
1962: Premiere på en juletradition: Julekalenderen
 
I 1962 startede Danmarks Radio en juletradition, som har hængt ved lige siden: Julekalenderen på tv.
 
Historier fra hele verden hed den første julekalender, som bestod af flere forskellige indslag, blandt andet små historier fra fremmede lande i på tv.
 
Traditionen med at sende julekalender er fortsat lige siden, bland andet Vinterbyøster fra 1973, Nissebanden fra 1984, Jul på slottet fra 1986, Absalons Hemmelighed fra 2006 og Tidsrejsen fra 2014.
 
I 1980 gik det dog helt galt, da julekalenderen Jul og grønne skove, kendt som Poul og Nulle i hullet blev ramt af en seerstorm
 
 
 
 
Del 3: 1963-1988
 
1963-1988: En ny radiokanal til unge, kultserien Matador og monopolbrud
 
 
I 1960'erne fik de unge en ny musikradio at lytte til, i 70'erne kultserien Matador på skærmen for det første gang og i 80'erne blev Danmarks Radios tv-monopol brudt, da TV 2 kom til.
 
 
1963: Ny musikradio til unge: P3
 
I 50'erne opstod et helt nyt ord og begreb i Danmark: Teenageren. Og teenageren lyttede til tidens nye musik: Jazz og Rock 'n' Roll.
 
Bare ikke foran radioen i stuen. Der lyttede forældrene til Danmarks Radios klassike torsdagskoncert og Otto Leisner, som spillede tidens slagere i Giro 413.
 
De unge måtte selv ud og købe en pladespiller og LP'er, hvis de ville høre rock 'n' roll.
 
Derfor begyndte piratsenderen Radio Mercur at sende populærmusik, underholdning og reklamer.
 
Det var kun Danmarks Radio, der måtte sende radio i Danmark, så programmerne blev produceret i København og derefter sejlet ud til og sendt skibet Lucky Star, som lå i internationalt farvand i Øresund. Mercur blev først lukket i sommeren 1962.
 
Et halv år senere åbnede Danmarks Radio Program 3 med musik til unge: Musikradioen. Kanal gik i luften 1. januar 1963 kl 12.00 med "rap journalistik og kvik musik".
 
Allerede inden premieren fik kanal kritik. Bland andet af Knud Risager, chef for Musikkonservatoriet:
 
-Når det nye program nu opstår under navnet Musikradioen, så vil jeg kalde det for en tilsnigelse. Underholdningsindustrien er et forretningsmæssigt anliggende, som det ikke kan være statens opgave at varetage. Det er tværtimod nødvendigt at bekæmpe popmentaliteten (...). I stedet for dæmme op for et kulturforfald, rækker man nu altså hånd til det.
 
Han mente også, at kanalens fornemste opgave var at afskaffe sig selv.
 
Efter fire uger i æteren krævede en del lyttere, at den lidt rigelige talestrøm på kanalen skulle stoppe og henviste til, at Radio Mercur ikke havde nær så meget snak.
 
Musikradioen daglige leder, Kaj Bruun, sagde i Politiken den 26. januar 1963:
 
-Vi er enige om, at snakken mellem pladerne bør indskrænkes til det mindste mulige.
 
P3 har i dag stadig fokus på musik med blandt andet KarriereKanonen, som er talentudvikling for lovende danske musikere.
 
Giro 413 havde øvrigt 70 års jubilæum i 2016. Programmer sender stadig på P5.
Smil TV Aarhus | Sønder Allé 33, 8000 Aarhus C - Danmark | smiltvaarhus@gmail.com